Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платниками Одещини до бюджетів сплачено майже 111 мільйонів гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

, опубліковано 09 квітня 2021 о 09:08

Протягом січня-березня 2021 року платники Одеської області сплатили до місцевих бюджетів 110,8 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року сплата збільшилась майже на 31 млн грн або на 38,8 відсотка.

В свою чергу, суб’єктами господарювання – юридичними особами сплачено майже 102,7 млн грн податку на нерухомість, фізичними особами - громадянами - 8,1 млн грн цього податку.

Звертаємо увагу, що громадяни у 2021 році сплачують податок на нерухоме майно за базовий податковий (звітний) період - 2020 рік. Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку – фізичній особі контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня поточного року.

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що платниками цього податку є всі власники приватної та комерційної нерухомості, незалежно від того, є вони резидентами чи ні. Якщо один об’єкт знаходиться в пайовому співволодінні відразу кількома особами, податок нараховується кожному в процентному співвідношенні його частки (іншими словами – по належному метражу). Оподаткуванню підлягають всі квартири площею більше 60 кв.м, приватні будинки – понад 120 кв.м, і якщо у власності і те, і інше – 180 кв.метрів. Разом з тим, податок сплачується лише за ту площу, яка перевищує пільгову.

Ставки та пільги з податку встановлюються органами місцевого самоврядування.