Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківцями Одещини виявлено 1,5 тис га неоподаткованих земель сільськогосподарського призначення

, опубліковано 30 жовтня 2020 о 08:33

Загальна площа земельних ділянок, які знаходиться у власності та користуванні юридичних осіб по Одеській області (за винятком площі паїв фізичних осіб) складає 303,7 тис га.

В рамках проведення операції «Урожай» та заходів щодо виявлення фактів використання юридичними особами земельних ділянок без оформлення відповідних прав на землю, податківцями виявлено 1,5 тис га неоподаткованих земель сільськогосподарського призначення. Перспектива надходжень за результатами заходів, застосованих податковою службою області, складає 1,5 млн гривень.

Площа земель, які використовуються без укладання договорів оренди, що виявлено в результаті проведеної роботи складає 0,9 тис га. 

За результатами заходів, застосованих на рівні районних державних адміністрацій (укладання договорів оренди), надходження складуть 1,8 млн гривень.

Крім цього, в ході проведеної роботи щодо виявлених фактів використання земельних ділянок без оформлення відповідних прав на землю до місцевих органів влади та органів Держгеокадастру направлено 46 листів  щодо перегляду  договорів оренди на землі сільськогосподарського призначення  по юридичним особам.

Також, проведено аналіз декларацій щодо застосування ставок земельного податку для сільськогосподарських угідь у розмірі встановленому п. 274.1 ст. 274 ПКУ та додатково залучено до оподаткування 36 суб’єктів господарювання – юридичних осіб на загальну площу 2,4 тис га, додаткові надходження складають 3,2 млн гривень (до місцевих бюджетів вже сплачено 0,9 млн гривень).

На теперешній час рахується 71 сільськогосподарський товаровиробник (з числа економічно активних) з боргом понад 1020 грн на суму боргу 95,3 млн грн, по яких вжиті наступні заходи погашення податкового боргу:

по 30 боржниках матеріали передані до підрозділу правової роботи для подання позову до суду про стягнення коштів боржника;

по 18 боржниках описано майно у податкову заставу (у тому числі майно, право власності на яке боржник набуде в майбутньому);

по 12 боржниках матеріали щодо стягнення коштів боржника знаходяться на розгляді в судах;

по 1 боржнику матеріали передані до підрозділу правової роботи для накладення арешту на кошти відповідно до пп. 20.1.33 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України;

по 1 боржнику отримано дозвіл на погашення боргу за рахунок реалізації майна.

З рештою субєктів господарювання, які мають незначні суми податкового боргу, податковими керуючими проводяться співбесіди, зустрічі щодо самостійного погашення заборгованості.