Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо змін внесених наказом Міністерства фінансів України від 18.03.2024 №130 «Про внесення змін до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових змінах»

, опубліковано 19 квітня 2024 о 11:32

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що Міністерство фінансів України наказом від 18.03.2024 №130 «Про внесення змін до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових змінах» (зареєстровано в Міністерстві юстиції 04.04.2024 за №493/41838) вніс зміни до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах». НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах» привели у відповідність до вимог національного законодавства та МСБО 8 «Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки», МСБО 10 «Події після звітного періоду» і МСФЗ для малих та середніх підприємств у частині облікових оцінок.

Зокрема, уточнено, що облікові оцінки – грошовий вираз елементів фінансової звітності, які не піддаються безпосередньому спостереженню, а визначаються наближено, тобто попередньо оцінені.

Прикладами облікових оцінок є:

резерв сумнівних боргів;

чиста вартість реалізації одиниці запасів;

справедлива вартість активів або зобов’язань;

сума нарахованої амортизації об’єкта основних засобів;

забезпечення на виконання гарантійних зобов’язань.

Оцінка – визначення грошових сум, за якими мають визнаватися і відображатися елементи фінансової звітності.

За своїм характером зміна в обліковій оцінці не стосується попередніх періодів та не є виправленням помилки.

Якщо зміна в обліковій оцінці приводить до змін в активах, зобов’язаннях або власному капіталі, її визнають шляхом коригування балансової вартості відповідного активу, зобов’язання або власного капіталу в періоді, коли відбулася зміна.

Якщо інформацію про розмір впливу на майбутні періоди не розкрито у зв’язку з неможливістю його попередньої оцінки, підприємство розкриває інформацію про цей факт.

Наказ набрав чинності з 16 квітня 2024 року – з дня його офіційного опублікування. Ознайомитися з наказом можна на вебсайті Міністерства фінансів України за покликанням: https://mof.gov.ua/uk/decrees_2024-713