Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Випадки, за яких платник податку звільнений від подання податкової декларації

, опубліковано 24 січня 2023 о 08:30

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року.

Разом з тим Податкоми кодексом України (далі - Кодексом) передбачені випадки, за яких платник податку звільнений від подання податкової декларації. Це стосується платників, які отримали доходи:

- від податкових агентів, які згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV Кодексу;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього розділу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV Кодексу;

- у вигляді об’єктів спадщини, які згідно з розділом IV Кодексу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Кодексу.

Окрім того, п. 179.4 Кодексу визначає коло осіб, які звільняються від обов’язку подання податкової декларації.

Платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації незалежно від виду й суми отриманих доходів платниками податку, які:

- є малолітніми/неповнолітніми чи недієздатними особами й водночас перебувають на повному утриманні інших осіб (у т.ч. батьків) і/або держави станом на кінець звітного податкового року;

Важливо! Податкова декларація від імені платника податку, який є неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною, має бути подана опікуном або піклувальником (одним з батьків) до контролюючого органу за місцем проживання неповнолітньої особи (особи, визнаної судом недієздатною).

- перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні чи ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання податкової декларації;

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

Детальніше з інформаційними матеріалами щодо декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2022 року можна ознайомитися в банері «Деклараційна кампанія 2023» за посиланням https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/.

Також інформуємо, що фахівці управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС в  Одеській області проводять сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2022 року» з графіком їх проведення в січні 2023 року можна ознайомитися за посиланням https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/648364.html.

Режим роботи державних податкових інспекцій Головного управління ДПС в Одеській області та адреси, за якими здійснюватиметься прийом декларацій розміщено за посиланням https://od.tax.gov.ua/anonsi-ark/31089.html.