Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок розрахунку податкової знижки, якою платники мають право скористатися до 31 грудня 2021 року

, опубліковано 15 грудня 2021 о 11:37

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що право на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року зберігається за платником до кінця податкового року, наступного за звітним.

Відповідно до п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України, якщо платник до кінця податкового року, наступного за звітним, не використає своє право на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Розрахунок податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку на суму витрат, понесених за навчання за наслідками звітного податкового року, здійснюється за такою схемою:

- визначається база оподаткування. Для цього річна сума нарахованої заробітної плати зменшується на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а також на суму податкової соціальної пільги (далі - ПСП) за її наявності.

Інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих ПСП та утриманого податку на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО) фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця визначається сума (вартість) витрат платника податку – резидента, дозволених до включення до податкової знижки;

- розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку:

з суми ПДФО утриманого (сплаченого) із заробітної плати за рік віднімаємо суму ПДФО, визначену як добуток бази оподаткування, зменшеної на суму понесених платником податку витрат на оплату за навчання, та ставки податку.

При цьому сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь – якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Наводимо приклад розрахунку:

У 2020 році батьком понесені витрати на навчання доньки (чи іншого члена сім'ї першого ступеня споріднення) у розмірі 50 000 грн.

Заробітна плата батька за 2020 рік склала 250000 грн., з неї утримано 45000 грн. податку на доходи фізичних осіб (18 % від отриманого доходу). Податкова соціальна пільга до заробітної плати батька не застосовувалася.

Розраховуємо суму податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає поверненню внаслідок застосування платником права на податкову знижку:

1. Визначаємо базу оподаткування, зменшену на суму витрат на навчання:

250000 - 50000 = 200000 грн.

2. Визначаємо суму податку на доходи фізичних осіб із цієї бази:

200000 х 18 % = 36000 грн.

3. Сума ПДФО, яка підлягає поверненню платнику - це різниця між фактично утриманим податком та податком, який підлягає утриманню внаслідок застосування податкової знижки: 45000 - 36000 = 9000 грн.

Таким чином, сума ПДФО, яка підлягає поверненню внаслідок використання платником права на податкову знижку, складає 9000 грн.

Звертаємо увагу, що право на отримання податкової знижки не переноситься на наступні роки, тому для отримання знижки за 2020 рік необхідно подати декларацію до кінця грудня 2021 року.

Детальніше про отримання податкової знижки дізнатися можна тут.