Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС в Одеській області від 17.02.2017 року №1057/10/15-32-12-04-21

опубліковано 28 лютого 2017 о 12:40

Головне управління ДФС в Одеській області розглянуло лист щодо сплати земельного податку юридичною особою - суб’єктом спрощеної системи оподаткування, та згідно зі ст.52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VІ (далі ПКУ), в межах компетенції, повідомляє наступне.

Відповідно до пп. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 ПКУ плата за землю - це обов'язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Згідно зі ст. ст. 269, 270 ПКУ платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об'єктом оподаткування - земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (п. 287.1 ст. 287 ПКУ).

Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно (п. 287.8 ст. 288 ПКУ).

Водночас, згідно із п.п. 4 п.297.1 ст.297 ПКУ платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками  єдиного  податку  першої – третьої  груп  для  провадження господарської діяльності та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Згідно з пп. 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 ПКУ господарська діяльність, це діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема, за договорами комісії, доручення та агентськими договорами .

Таким чином, платники єдиного податку - юридичні особи за умови здійснення підприємницької діяльності, пов’язаною з наданням в оренду нежитлового приміщення (його частини) (на підставі укладеної відповідно до законодавства цивільно-правової угоди), звільняються від обов'язку нарахування та сплати земельного податку за земельну ділянку під таким приміщенням.

 

В.о. заступника начальника

ГУ ДФС в Одеській області                                    В.Г. Попов