Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС в Одеській області від 02.03.2017 року №1566/10/15-32-12-01-17

опубліковано 02 березня 2017 о 16:21

ГУ ДФС в Одеській області на Ваш запит про надання податкової консультації щодо оподаткування податком на прибуток доходу, виплаченого на користь резидента Республіки Панама у вигляді оплати за експлуатацію судна, відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі - Кодекс), у межах своїх повноважень, повідомляє наступне.

Відповідно до пп. 14.1.260 п.14.1 ст.14 Кодексу, для цілей оподаткування, фрахт – винагорода (компенсація), що сплачується за договорами перевезення, найму або піднайму судна або транспортного засобу (їх частин) для:

– перевезення вантажів та пасажирів морськими або повітряними суднами;

– перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом.

Як визначено у Вашому листі судно експлуатується для виконання проектно-вишукувальних та днопоглиблювальних робіт.

Крім того, проаналізувавши Стандартний Бербоут-чартер від 01.11.2016 року, наданий як додаток до листа, встановлено, що судно (морський буксир «Громовой») переходить у повне володіння (враховуючи умови договору) та абсолютне розпорядження від судновласника до Вашого підприємством, упродовж  встановленого договором терміну ( пп.b) п.10 Стандартного Бербоут-чартера). Дане судно є власністю ГП «Черазморпуть» (п.16 Стандартного Бербоут-чартера). При цьому, Ваше підприємство несе за власний рахунок витрати по управлінню судном, його забезпеченню, підбору екіпажу та інші витрати пов’язані з експлуатацією судна по даному чартеру.

Таким чином, виплата доходу на користь нерезидента не є фрахтом, для цілей оподаткування, відповідно до пп.141.4.4 п.141.4 ст.141  Кодексу.

Доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України оподатковуються у порядку і за ставками, визначеними п.141.4 ст.141 Кодексу.

Перелік таких доходів визначено у пп.141.4.1 п.141.4 ст.141 Кодексу, до яких, зокрема, відноситься:

- лізингова/орендна плата, що вноситься резидентами або постійними представництвами на користь нерезидента – лізингодавця/орендодавця за договорами оперативного лізингу/оренди (абз. «ґ» пп.141.4.1 п.141.4 ст141 Кодексу);

- інші доходи від провадження нерезидентом (постійним представництвом цього або іншого нерезидента) господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від такого нерезидента (постійного представництва), у тому числі вартості послуг із міжнародного зв'язку чи міжнародного інформаційного забезпечення. (абз. «й» пп.141.4.1 п.141.4 ст141 Кодексу).

 Відповідно до пп.141.4.2 п.141.4 ст.141 Кодексу резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у підпункті 141.4.1 цього пункту, за ставкою в розмірі 15 відсотків (крім доходів, зазначених у підпунктах 141.4.3 - 141.4.6 та 141.4.11 цього пункту) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Станом на теперішній час, між Україною та Республікою Панама відсутній договір про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна, тому виплата доходу на користь резидента Республіки Панама оподатковуються на загальних підставах, тобто за ставкою 15 відсотків.

Відповідно до п.52.2 ст.52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Перший заступник начальника                                 Н.Л.Гулакова