Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС в Одеській області від 08.02.2017 року №216/Ч/15-32-14-06-08

опубліковано 10 лютого 2017 о 11:30

Головне управління ДФС в Одеській області розглянувши в межах своєї компетенції Ваш запит та керуючись ст.52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N2755-VI зі змінами та доповненнями (далі–Кодекс) повідомляє наступне. 

Згідно із Законом України від 20.12.2016 р. № 1791-VII (далі - Закон №1791) пункт 296.10 статті 296 ПКУ, доповнено четвертим абзацом такого змісту:

«Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту».

Відповідно пункту 6 статті 9 Закону України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон №265), реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, при продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) (наданні послуг) фізичними особами - підприємцями, які відносяться відповідно до Податкового кодексу України до груп платників єдиного податку, що не застосовують реєстратори розрахункових операцій.

Тобто, платники єдиного податку (фізичні особи - підприємці), які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій, незалежно від групи та обсягу доходу.

Термін "технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту" для цілей Закону №265 вживається у значенні, наведеному в Законі України від 12 травня 1991 року
№ 1023-XII "Про захист прав споживачів" із змінами та доповненнями (далі – Закон №1023).

Пунктом 25¹ статті 1 розділу 2 Закону №1023, встановлено, що технічно складні побутові товари - непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк.

Стосовно періоду з якого необхідно застосовувати РРО повідомляємо, що дія норми, щодо обов’язкового застосування РРО платниками єдиного податку (фізичні особи - підприємці), які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту,  розпочинається з 01.01.2017 року.

Звертаємо Вашу увагу на те, що за порушення зазначеної норми, застосовуються фінансові санкції у розмірах відповідно статті 17 Закону №265, зокрема, у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту: проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); не проведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи; не роздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання:  

-  вчинене вперше - 1 гривня;  

- за кожне наступне вчинене порушення - 100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

Стосовно ведення обліку товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, повідомляємо, що пунктом 12 статті 3 Закону №265, встановлено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані: вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку. Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість.

Щодо прохання про надання переліку технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту повідомляємо, що  на теперішній час існує перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, який наведений у додатку 1 до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2002 р. №506, а саме:

- апаратура радіоелектронна побутова;

- машини та прилади електропобутові ;

- машини та прилади для механізації робіт у побуті;

- побутові прилади електронної техніки, у тому числі обчислювальна техніка;

- засоби зв'язку;

- прилади складної механіки, у тому числі годинники та секундоміри;

- складні комплектуючі вироби, на які видається окрема гарантія;

- транспортні засоби і номерні агрегати;

- продукція виробничо-технічного призначення, яка може бути використана у побуті;

- товари медичного призначення;

- товари для заняття фізичною культурою, спортом і туризмом;

- зброя спортивна вогнепальна, газова, пневмогазова, пружинна, пневматична;

- засоби вимірювальної техніки побутового призначення.

Разом з тим, повідомляємо, що пунктом 6 розділу ІІ Закону №1791 встановлено, що Кабінет Міністрів України у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом має, зокрема, прийняти нормативно - правові акти, необхідні для реалізації зазначеного Закону.

Додатково повідомляємо, що відповідно п.52.2 ст. 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

 

Заступник начальника                       Д.І.Хандусенко