Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС в Одеській області від 27.01.2017 року №157/А/15-32-14-06-08

опубліковано 10 лютого 2017 о 11:28

Головне управління ДФС в Одеській області керуючись ст.52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N2755-VI зі змінами та доповненнями (далі–Кодекс) про надання індивідуальної податкової консультації на питання щодо можливості використання терміналу без приєднання його до РРО платником єдиного податку другої групи (фізична особа - підприємець), обсяг доходу якого не перевищує 1 мільйон гривень та повідомляє наступне.

Відповідно до пункту 6 статті 9 Закону України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон №265), встановлено, що реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) (наданні послуг) фізичними особами - підприємцями, які відносяться відповідно до Податкового кодексу України до груп платників єдиного податку, що не застосовують реєстратори розрахункових операцій.

Пунктом 296.10 статті 296 ПКУ, реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку:

- першої групи;

- другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Згідно статті 3 Закону №265, у разі здійснення розрахунків у безготівковій формі із застосуванням платіжних карток (з використанням платіжного терміналу, поєднаного з реєстратором розрахункових операцій), суб’єкт господарювання повинен проводити розрахункові операції через належним чином зареєстрований РРО із роздрукуванням відповідних документів, крім суб’єктів господарювання, які згідно з чинним законодавством можуть не застосовувати РРО при розрахунках за продані товари та надані послуги. 

Таким чином, враховуючи вище зазначене, платник єдиного податку (фізична особа - підприємець), обсяг доходу якого не перевищує 1 мільйон гривень, та який не здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, може використовувати POS - термінал при розрахунках за продані товари та надані послуги без застосовування РРО .

 

Заступник начальника                                              Д.І.Хандусенко