Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС в Одеській області від 19.08.2016 року №979/К/15-32-14-04-08

опубліковано 19 серпня 2016 о 11:00

Головним управлінням ДФС в Одеській області розглянуто запит щодо надання відповіді на питання стосовно обов’язковості застосування реєстраторів розрахункових операцій, якщо доходи  фізичної особи-підприємця платника єдиного податку 3-ої групи в календарному році отримувались виключно у безготівковій формі (без застосування платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) і в місці надання послуг операцій з розрахунків у готівковій формі не здійснюються.

Повідомляємо, що основним нормативно-правовим актом, який визначає правові засади застосування суб’єктами господарювання реєстраторів розрахункових операцій  та розрахункових книжок регламентуються вимогами Закону України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» (далі - Закон України №265).

Пунктом 1 статті 3 Закону № 265, суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Разом з тим, відповідно до пункту 296.10 статті 296 ПКУ (з врахуванням змін, внесених Законом України від 01.07.2015 року  №569 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій»), реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку, зокрема, платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Звертаємо Вашу увагу на те, що згідно з п. 1.4 гл. 1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління національного банку України від 12 січня 2004 року № 22 із змінами та доповненнями, безготівкові розрахунки – це перерахування певної суми коштів з рахунків платника на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.  

Враховуючи вищезазначене, РРО не застосовується у разі здійснення розрахунків у безготівковій формі  лише за умови проведення таких розрахунків через установи банку. В інших випадках здійснення розрахункових операцій в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) застосування РРО є обов’язковим, зокрема, для платників єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищує 1000000 гривень.

У зв’язку із вищевикладеним ГУ ДФС в Одеській області вважає за необхідне Вам  враховувати вищевказані норми чинного законодавства.

Відповідно до п.53.3 ст. 53 ПКУ платник податків може оскаржити до суду як правовий акт індивідуальної дії податкову консультацію контролюючого органу, викладену в письмовій або електронній формі, яка, на думку такого платника податків, суперечить нормам або змісту відповідного податку чи збору.

Додатково повідомляємо, що для платників податків працює Інформаційно-довідковий департамент ДФС України, за допомогою якого можна отримати роз’яснення з питань податкового, митного законодавства та ЄСВ. Центр працює щоденно з 800 до 2000 год., окрім суботи та неділі. Дзвінки безкоштовні, приймаються зі стаціонарних телефонів за єдиним багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007. Також, запити з питань застосування податкового законодавства приймаються цілодобово на e-mail: idd@ sfs.gov.ua.


В.о. заступника  начальника                                     М.А.Білоус