Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці зустрілися з підприємцями ринку «Привоз» щодо застосування РРО та/або ПРРО

, опубліковано 16 січня 2022 о 16:48

На Одещині тривають зустрічі податківців з суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність в торгівельних центрів.

Чергова така зустріч відбулася з підприємцями ринку «Привоз».

Обговорюючи законодавчі новації, які набули чинності з початком 2022 року, податківці звернули увагу, що не зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО та вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І групи.

При цьому, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим для фізичних підприємців – платників єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції незалежно від обраного виду діяльності.

Нагадуємо, що як альтернативу, підприємці можуть використовувати ПРРО, з перевагами яких можна ознайомитися за посиланням https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/553658.html.

Також, податківці надали відповіді на питання учасників, зокрема, в частині обов’язку ведення підприємцями обліку товарних запасів.

Звертаємо увагу, що із всього загалу фізичних осіб – підприємців – платників єдиного додатку ІІ – ІV груп, обов’язок ведення обліку товарних запасів поширюється лише на платників, які зареєстровані платниками ПДВ, або здійснюють реалізацію:

технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

лікарських засобів, виробів медичного призначення;

ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Покрокова відеоінструкція щодо порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців розміщена за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/8300.html.