Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Місцеві податки і збори – вагома складова в структурі надходжень бюджетів територіальних громад

, опубліковано 23 вересня 2021 о 09:45

Про це під час робочої наради з головами територіальних громад регіону зазначив заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Володимир Попов.

У заході, що відбувся в онлайн-режимі (з використанням програмного ІТ-продукту «Zoom») взяв участь заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Анатолій Бондаренко, а також керівники управлінь податкового адміністрування юридичних осіб, фізичних осіб, по роботі з податковим боргом та електронних сервісів Головного управління ДПС в Одеській області.

«Питання сплати місцевих податків і зборів були, є й залишатимуться предметом нашої спільної уваги. Як при виконанні бюджетів цього року, так і їх формуванні на 2022 рік», - наголосив Володимир Попов.

Анатолій Бондаренко, звертаючись до учасників наради зазначив, що у вересні поточного року мною особисто та представниками профільних підрозділів Головного управління ДПС в Одеській області здійснюються виїзди до територіальних громад півдня регіону, в ході яких надається консультаційна та методична допомога з питань наповнення бюджетів та використання електронних сервісів територіальними громадами.

За словами начальника управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Костянтина Желєзнякова переважній більшості громад рекомендовано вжити ряд невідкладних заходів, а саме: 

своєчасне (у визначені законодавством терміни) проведення нормативно-грошової оцінки земельних ділянок;

прийняття органами місцевого самоврядування обґрунтованих ставок місцевих податків і зборів;

робота з суб’єктами господарювання щодо оформлення правоустановчих документів на земельні ділянки з фактичними землекористувачами;

залучення резервів надходжень збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору.

Не залишаються осторонь і питання залучення резервів надходжень акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, активізації роботи спільних робочих груп (комісій) з питань виконання місцевих бюджетів та дотримання законодавства про працю та вжиття заходів, направлених на погашення податкового боргу.

Про попередні результати вказаних виїздів також проінформувала заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування місцевих податків і зборів з юридичних осіб управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Віталіна Колесник, яка навела приклади ефективної комунікації, врахування рекомендацій, наданих Головним управлінням ДПС в Одеській області, та наголосила на забезпеченні зворотного зв’язку з боку територіальних громад й надалі.

Напрями співпраці з питань погашення податкового боргу окреслила начальник управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС в Одеській області Неля Покорук.

За її словами, в поточному році представники управління беруть участь в засіданнях  робочих групах, на яких розглядаються питання поповнення бюджету за рахунок погашення заборгованості. При цьому, Неля Покорук звернула увагу територіальних громад на необхідність активізувати проведення на місцях роз’яснювальної роботи з боржниками щодо погашення податкових боргів.

На питаннях справляння майнових податків з фізичних осіб та податку на доходи фізичних осіб детально зупинилася заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Тетяна Петручек.

Посадовець наголосила, зокрема, на необхідності проведення на місцях комісій з питань легалізації зайнятості населення з обов’язковим включенням до їх складу представників Головного управління ДПС в Одеській області, вжиття територіальними громадами заходів, направлених на залучення до оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, своєчасної сплати до місцевих бюджетів майнових податків (згідно направлених платникам податкових повідомлень-рішень), перегляду ставок єдиного податку (фізичні особи), які в деяких громадах є нижчими законодавчо передбачених максимальних розмірів, а також питань одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

В ході наради учасникам роз’яснено (покроково) питання щодо використання в роботі сервісу ДПС – Електронний кабінет. Як зазначила заступник начальника управління – начальник відділу електронних сервісів та електронного документообігу управління електронних сервісів Головного управління ДПС в Одеській області Наталя Алабовська сервіс надає можливість отримати територіальним громадам звітність у розрізі платників податків, які сплачують податки на відповідні території.

Так, для отримання звітності посадовій (уповноваженій) особі територіальної громади необхідно здійснити наступні кроки:

- ввійти до приватної частини Електронного кабінету за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua. Після ідентифікації будуть доступними дві вкладки звітність у розрізі джерел доходів та звітність у розрізі платників податків – юридичних осіб;

- отримувати звітність у розрізі джерел доходів щомісяця, не пізніше 10 числа місяця, станом на 01 число наростаючим підсумком спочатку року;

- надати запит про отримання звітності в розрізі платників податків – юридичних осіб за формою J1604001 та отримати квитанцію за формою 2 (датою квитанції за формою 2 є дата прийняття запиту територіальними органами ДПС до розгляду);

- отримати звітність у розрізі платників податків – юридичних осіб, яка буде доступна територіальним громадам протягом 20 робочих днів з дати прийняття запиту у вкладці «Звітність в розрізі платників податків – юридичних осіб» станом на 01 число наростаючим підсумком спочатку року.

«Надання всебічної практичної та інформаційної підтримки територіальним громадам та кожному платнику податків Одеського регіону в питаннях формування та наповнення місцевих бюджетів триватиме й надалі. Ми завжди відкриті до діалогу», - наголосив Володимир Попов.

Перелік відповідальних посадових осіб Головного управління ДПС в Одеській області за налагодження ефективної координації роботи та проведення роз’яснювальної роботи з територіальними громадами Одеської області.