Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підвищення фінансової спроможності місцевих громад – запорука розвитку територій

, опубліковано 22 вересня 2021 о 16:58

Питання покращення адміністрування податків і зборів, а також збільшення надходжень до місцевих бюджетів стали темою чергової зустрічі заступника начальника Головного управління ДПС в Одеській області Анатолія Бондаренка з представниками Тарутинської сільської громади – заступником селищного голови з питань діяльності виконавчих органів у сфері економіки та бюджету Оленою Сілоч та начальником фінансового управління Мариною Констандогло.  

«Підвищення фінансової спроможності місцевих громад є запорукою розвитку територій. З цією метою, податковою службою Одеського регіону, на постійній основі, вживаються заходи, направлені на всебічну підтримку громад в питаннях наповнення бюджетів», - зазначив Анатолій Бондаренко.

З інформацією щодо можливих резервів сплати місцевих податків і зборів виступила заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування місцевих податків і зборів з юридичних осіб управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Віталіна Колесник.

 Так, зокрема, податківці запропонували дорожню карту із залучення до бюджету Тарутинської сільської громади надходжень у вигляді збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору та намітили шляхи збільшення сплати податку на доходи фізичних осіб за рахунок легалізації зайнятості населення та проведення щорічної кампанії декларування громадянами своїх доходів.    

Крім того, Віталіна Колесник наголосила на безумовному дотриманні термінів своєчасного проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок (один раз на 5-7 років), що дасть змогу залучити додаткові кошти у вигляді земельного податку, а також включення інформації щодо об’єктів нерухомості (оформленої до 2013 року) до Реєстру речових прав на нерухоме майно, що, в свою чергу, розширить базу оподаткування та коло платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Представникам територіальних громад також роз’яснені окремі положення податкового законодавства в частині адміністрування місцевих податків і зборів та можливості сервісу Електронний кабінет.

За результатами зустрічі, Олена Сілоч та Марина Констандогло подякувала представникам податкової служби Одеського регіону за надані рекомендації.    

Учасники домовилися й надалі підтримувати діалог з нагальних питань формування дохідної частини бюджету громади.