Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Місцеві податки та збори – це основа фінансової стабільності та розвитку територіальних громад

, опубліковано 07 вересня 2021 о 17:21

Про це під час селекторної наради з головами районних державних адміністрацій, районних рад, міськими, селищними та сільськими головами, яка пройшло під головуванням голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького, зазначила начальник Головного управління ДПС в Одеській області Юлія Шадевська.

Від податкової служби у заході також взяли участь заступники начальника Головного управління ДПС в Одеській області Анатолій Бондаренко та Володимир Попов.

«Одним із основних напрямів роботи податкової служби на регіональному рівні є побудова ефективної комунікації з територіальними громадами щодо наповнення дохідної частини місцевих бюджетів. Саме належна організація взаємодії ефективно позначаються на додаткових податкових надходженнях, які спрямовуються на реалізацію регіональних програм та проектів громад», - підкреслила Юлія Шадевська.

Так, за січень-серпень 2021 року до місцевих бюджетів платниками податків сплачено 11,9 млрд грн, що на 2,6 млрд грн більше, ніж за січень-серпень 2020 року.

         В розрізі податків і зборів також спостерігається позитивна динаміка зростання сплати до факту відповідного періоду минулого року та виконання розписів затверджених місцевими органами влади. Крім того, удосконалення податкового законодавства та запровадження дієвих механізмів при адмініструванні податків та зборів сприяли збільшенню питомої ваги місцевих бюджетів в структурі зведеного бюджету (за 8 місяців 2021 року питома вага місцевих бюджетів складає майже 60 відсотків).

Анатолій Бондаренко, в свою чергу, проінформував з питань, що стосуються  електронної взаємодії податкової служби області з територіальними громадами.

За його словами, в 2021 році передбачена електронна взаємодія ДПС та органів місцевого самоврядування через інформаційно-телекомунікаційну систему - Електронний кабінет в частині надання звітності на запит органу місцевого самоврядування у розрізі платників податків – юридичних осіб, які сплачують податки на відповідні території.

В Електронному кабінеті автоматизовано процес надання органам місцевого самоврядування звітності у розрізі джерел доходів:

- про суми нарахованих та сплачених податків та/або зборів, суми податкового боргу та надмірно сплачених до місцевих бюджетів податків та/або зборів на відповідних територіях (щомісячно);

- про суми списаного безнадійного податкового боргу; суми розстрочених і відстрочених грошових зобов'язань та/або податкового боргу платників податків, які повинні бути сплачені до місцевих бюджетів на відповідних територіях; суми наданих податкових пільг, включаючи втрати доходів бюджету від їх надання (щоквартально).

Також, Анатолій Бондаренко звернув увагу керівників територіальних громад на можливість використання в роботі розділу «Реєстри» відкритої (загальнодоступної) частини Електронного кабінету, який містить інформацію з 23 реєстрів ДПС (дані про взяття на облік платників податків, платників єдиного податку, податку на додану вартість, неприбуткових установ та організацій, страхувальників, а також інформація щодо РРО, пошук фіскального чека або марки акцизного податку тощо).

Основні питання взаємодії з територіальними органами в частині адміністрування місцевих податків і зборів окреслив Володимир Попов.

Це, перш за все, питання у сфері земельних відносин (відсутність правоустановчих документів на земельні ділянки та розширення бази оподаткування за їх рахунок, своєчасне проведення нормативно-грошової оцінки земель), розширення бази оподаткування за рахунок прийняття обґрунтованих ставок місцевих податків та зборів, залучення резервів надходжень акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, погашення податкового боргу, залучення до щорічної кампанії декларування «одноосібників» - громадян, які мають у власності та/або оренді земельні ділянки площею понад 2 га та самостійно їх обробляють.

«Попри позитивну динаміку наповнення бюджетів територіальних громад, резерви їх збільшення не використані в повній мірі», - наголосив Володимир Попов.  

Серед них, активізація спільних з органами місцевого самоврядування заходів, направлених на своєчасність та повноту виплати заробітної плати найманим працівникам.

Також, це робота з суб’єктами господарювання, які виплачують заробітну плату нижче законодавчо встановленого рівня, аналіз рівня середньої заробітної плати по підприємствах провідних галузей Одеського регіону та робота з підприємствами – боржниками.

Це дасть змогу мобілізувати додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб, питома вага якого в структурі доходів місцевих бюджетів складає близько 60 відсотків.

Детально, Володимир Попов зупинився на питаннях одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами своїх активів, яке розпочато з 01 вересня 2021 року та триватиме до 01 вересня 2022 року.

Нагадуємо, що скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування.

Подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Об’єктами декларування є нерухоме майно, рухоме майно, валютні цінності та інші цінності (паї, корпоративні права, цінні папери, дивіденди, проценти та ін.)

Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів, тобто держава дає можливість громадянам повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг.

Детальніше з порядком одноразового (спеціального) добровільного декларування можна ознайомитися за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

«Переконана, що співпраця Головного управління ДПС в Одеській області з територіальними громадами й надалі ґрунтуватиметься на щоденній спільній роботі, ініціативі з обох сторін, розуміння того, що ми робимо одну спільну справу задля громади і країни в цілому», - наголосила керівник податкової служби регіону на завершення розгляду питань податкового блоку наради.