Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Засідання круглого столу з питань розвитку експортної складової економіки Одещини

, опубліковано 06 серпня 2021 о 15:53

Начальник Головного управління ДПС в Одеській області Юлія Шадевська взяла участь у засіданні круглого столу на тему «Бізнес. Банки. Держава. Експортний потенціал Одещини».

У заході, що пройшов під головуванням голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислави Магалецької та заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Олега Муратова, також були присутні представники підприємств – експортери сільськогосподарської продукції та банківських установ.

Під час засідання, Юлія Шадевська зазначила, що сільське господарство є провідною галуззю економіки для Одеського регіону. Питома вага аграрного сектору в загальній кількості платників ПДВ по регіону, на сьогоднішній день, складає 11,9 відс або 1529 суб’єктів господарювання якими, з  початку 2021 року, до державного бюджету сплачено 172,9 млн грн ПДВ.

При обговоренні питань експорту сільськогосподарської продукції, керівник податкової служби регіону детально зупинилася на окремих законодавчих нормах щодо адміністрування ПДВ.

Так, на сьогодні, для деяких видів сільськогосподарської продукції, на які до цього, починаючи з 01 березня 2021 року, діяла ставка ПДВ 14 відс (згідно норм Закону України від 17.12.2020 № 1115-ІХ), законодавством відновлено ставку в розмірі 20 відс.

Такі зміни, запроваджено Законом України від 01.07.2021 № 1600-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» (далі – Закон № 1600-IX), який набрав чинності з 01 серпня 2021 року та застосовується до податкових періодів, починаючи з серпня 2021 року.

Закон № 1600-IX покликаний зменшити ризики від підвищення цін на харчові продукти, а також створити рівні умови оподаткування ПДВ для сільськогосподарських виробників і підприємств переробної галузі.

Керівник податкової служби Одеського регіону також проінформувала про особливості та основні аспекти застосування з 01 вересня 2021 року одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

Спеціальному декларуванню підлягають будь-які активи фізичної особи-декларанта, які були одержані (набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

За результатами засідання, учасниками напрацьовані заходи, направлені на нарощування експортних можливостей Одеського регіону, усунення штучних бар’єрів на шляху до розвитку експортної складової економіки області.