Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нарахування заробітної плати працівникам не нижче мінімальної: тривають зустрічі податківців з роботодавцями Одещини

, опубліковано 18 квітня 2024 о 14:16

Фахівцями управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області на постійній основі проводяться заходи щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення на 2024-2025 роки з суб’єктами господарювання – платниками податків, що нараховують працівникам заробітну плату менше мінімальної, про неприпустимість порушення законодавства про працю та негативних наслідків нелегальних трудових відносин.

Роботодавцям Одещини нагадують, що мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (ст.ст. 3–3 прим.1 Закону України від 24.03.1995 № 108/95-ВР «Про оплату праці», далі – Закон № 108).

Відповідно до ст.ст. 35-36 Закону № 108, контроль за додержанням законодавства про оплату праці здійснюють центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та податкові органи. Податкові органи мають право на проведення перевірки без попереднього попередження платника у випадках, передбачених законодавством. За порушення законодавства про оплату праці винні особи притягаються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством.

Згідно з Бюджетним кодексом України розмір мінімальної заробітної плати визначається Законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Звертаємо увагу, що згідно з статтею 8 Закону України від 09.11.2023       № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 01 квітня 2024 мінімальна заробітна плата зросла до 8000 гривень.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання. Працедавці повинні неухильно дотримуватись чинного законодавства з питань оплати праці.