Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Семінар щодо добровільного декларування в Южненському міському центрі зайнятості

, опубліковано 20 вересня 2021 о 09:46

Фахівцями управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області проведено семінар з працівниками Южненського міського центру зайнятості що введення в дію норм Закону України  №1539 від 15 червня 2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (далі – Закон  № 1539).

В ході семінару розглянуто ряд питань, пов’язаних з одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням фізичними особами належних їм активів та сплатою одноразового збору до бюджету.

Так, відповідно до Закону № 1539 громадяни, які мають розміщені на території України та/або за її межами активи, що належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, мають право подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію. Декларуванню підлягають саме активи (а не доходи), які належать фізичній особі на праві власності, які розміщені на території України та/або за її межами:

активи, одержані (набуті) фізичною особою протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року за рахунок доходів, що підлягали оподаткуванню, але з яких не сплачено або не в повному обсязі податки і збори;

активи які особа не задекларувала в порушення податкового та валютного законодавства.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Саме протягом цього періоду громадяни мають змогу подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію до Державної податкової служби України.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування – це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів.

Сплата збору з одноразового добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової добровільної декларації.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом виключно в електронній формі.

На завершення семінару, податківці звернули увагу присутніх, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування доходів є правом, а не обов’язком громадянина.